Dé vacature & stage
site van werkgevers
in Brabant

Het sollicitatiegesprek


Na de goede voorbereiding is dit dan het moment om uw kans te verzilveren. Probeer het sollicitatiegesprek ontspannen in te gaan, al is het ook weer niet zo erg om een beetje zenuwachtig te zijn. Daarmee geef je immers aan dat je de baan graag wilt hebben.

Geef bij binnenkomst een stevige hand en zeg duidelijk je naam. Straal vooral enthousiasme uit, toon interesse in het bedrijf en in je gesprekspartners. Zit rechtop en leg je armen rustig op tafel of op de armsteunen van de stoel (doe de armen niet over elkaar, dat komt te gesloten over). Luister goed naar de vragen en vraag eventueel om uitleg. Wees eerlijk en probeer zo positief mogelijk te antwoorden, ook op moeilijke vragen over bijvoorbeeld een periode van werkloosheid of een mislukt project.

Een sollicitatiegesprek is niet eenzijdig. Het gaat er niet alleen omdat de werkgever meer van jou te weten komt of kijkt of je geschikt bent; dit is ook het moment waarop jij meer informatie kunt krijgen over het bedrijf, de functie en de samenwerking met toekomstige collega’s. Neem daarvoor ook de tijd.

Aan het eind van het gesprek hoor je meer over het verdere verloop van de procedure. Vaak komt er een tweede gesprek met een kleiner aantal kandidaten, soms ook met andere mensen van de werkgever. Als je wordt aangenomen, volgen afspraken over salaris en andere arbeidsvoorwaarden.

Checklist voor het sollicitatiegesprek.