Dé vacature & stage
site van werkgevers
in Brabant

Voorbereiding en schrijftips


Maak de sollicitatiebrief niet langer dan nodig is. Schrijf korte en duidelijke zinnen en maak al aan het begin van de brief duidelijk waarom u de geschikte persoon bent voor deze functie. Beschrijf uw positieve kenmerken die aansluiten op de baan. Verdiep u dus goed in de gevraagde kennis, vaardigheden en ervaring. Biedt de vacaturetekst onvoldoende informatie? Het is altijd goed om vooraf te bellen voor meer informatie zodat u aanknopingspunten krijgt voor het opstellen van een goede brief.

Nog enkele tips:
  • Probeer op te vallen en interesse te wekken, maar overdrijf het ook weer niet. En bedenk altijd wat passend is: een reclamebureau hecht meer waarde aan originaliteit dan een accountantskantoor of een industrieel bedrijf.
  • Gebruik actieve zinnen: “Ik heb een ruime ervaring in …” Hak lange zinnen in stukjes en gebruik geen moeilijke woorden. Maak geen ingewikkelde zinsconstructies.
  • Maak duidelijke alinea’s met voldoende witruimte ertussen. De brief moet ‘rustig’ en overzichtelijk overkomen.
Lees de brief hardop voor; dan hoor je vanzelf waar het niet soepel loopt. Laat de brief altijd door iemand anders nakijken.