Dé vacature & stage
site van werkgevers
in Zuidoost-Brabant

Voorbereiding en schrijftips


Maak de sollicitatiebrief niet langer dan nodig is. Schrijf korte en duidelijke zinnen en maak al aan het begin van de brief duidelijk waarom u de geschikte persoon bent voor deze functie. Beschrijf uw positieve kenmerken die aansluiten op de baan. Verdiep u dus goed in de gevraagde kennis, vaardigheden en ervaring. Biedt de vacaturetekst onvoldoende informatie? Het is altijd goed om vooraf te bellen voor meer informatie zodat u aanknopingspunten krijgt voor het opstellen van een goede brief.

Nog enkele tips:
  • Probeer op te vallen en interesse te wekken, maar overdrijf het ook weer niet. En bedenk altijd wat passend is: een reclamebureau hecht meer waarde aan originaliteit dan een accountantskantoor of een industrieel bedrijf.
  • Gebruik actieve zinnen: “Ik heb een ruime ervaring in …” Hak lange zinnen in stukjes en gebruik geen moeilijke woorden. Maak geen ingewikkelde zinsconstructies.
  • Maak duidelijke alinea’s met voldoende witruimte ertussen. De brief moet ‘rustig’ en overzichtelijk overkomen.
Lees de brief hardop voor; dan hoor je vanzelf waar het niet soepel loopt. Laat de brief altijd door iemand anders nakijken.